Aarhus kan også: BFF-eksperiment over morgenkaffen

IMG_2428Det kan godt være, det mest af alt bare er et fængende kælenavn, Aarhus har, når folk kalder byen for Smilets By, men der var virkelig noget om snakken om morgenen tirsdag 20. oktober 2015. Det var nemlig dagen, hvor en flok friske aarhusianere snakkede dagen i gang med folk, de slet ikke kendte på forhånd.

TJEK OGSÅ: FB Greatest – uge 41 og 42

Et socialt eksperiment
Godt og vel tre uger forinden havde Lars AP udgivet sin anden bog om Fucking Flink – FUCKING FLINK DIG SELV. I den finder man blandt andet et forsøg med 15 spørgsmål. Det såkaldte Best Friends Forever-eksperiment, hvor to fremmede mødes og skal snakke om spørgsmålene. Og dermed komme hinanden nærmere, skabe en relation med hinanden.

IMG_2421

TJEK OGSÅ: Fucking Flink Dig Selv … er på gaden!

Tidligere på efteråret prøvede vi det i København, hvor flere af deltagerne blev venner på Facebook og sad og snakkede i timevis. Tirsdag 20. oktober var det Aarhus’ tur.

På tirsdag er det jeres tur, Aarhus! I har efterspurgt BFF-eksperimentet, og nu kommer det til jer! Så kom forbi Cafe…

Posted by Fucking Flink on Friday, 16 October 2015

Vi havde taget plads på Café Drudenfuss fra morgenstunden af. Eksperimentet kørte fra 8.00 til 10.00, så det var altså en kærkommen lejlighed til at få kickstartet en social dag. Til at få snakket det værste søvn ud af øjnene og lære et nyt menneske at kende, selvom det både var bidende koldt og ret så mørkt i starten. Stille og roligt kom folk traskende, satte sig ned, så hele situationen an, fik måske dagens første eller anden kop kaffe. Inden vi kunne nå at se os om, var alle borde og stole optagede. Folk var i gang med at køre spørgsmålene igennem og at åbne sig mere og mere op for hinanden.

IMG_2407 IMG_2410

Sammenhængskraften skal styrkes
Deltagerne skiftedes til at svare på spørgsmålene, mens blandt andre P4 Aarhus og TV2 Østjylland fulgte med på sidelinjen. De kunne se, hvordan deltagernes ansigter det ene øjeblik viste ét stort smil og i næste øjeblik lå i anderledes alvorlige folder. Spørgsmålene bragte deltagerne vidt omkring. Nogle af spørgsmålene er sjove i det, andre er mere seriøse. Udover at man kan få en god start på sådan en råkold oktober-morgen, er der også en række andre positive ting ved BFF-eksperimentet.

– Her i Danmark er vi kendt for at være et land, der har gode sammenhængskræfter. Og dem styrker vi med det her, med BFF-eksperimentet. Det handler om at få folk, der ikke kender hinanden, til at knytte bånd – bare lige for en kort stund og henover en kop kaffe. Det er den slags, der giver sammenhængskræfter, og det har vi brug for, hvis vi skal blive ved med at være et land grad med høj grad af social sammenhængskræft og social innovation, forklarede Lars AP, mens der blev sludret løs ved cafébordene.

TJEK OGSÅ: BFF-eksperiment: Vi skal da være Facebook-venner

Selvom tanken med BFF-eksperimentet er, at man spiller det med en fremmed, kan alle egentlig prøve det med hinanden. Også selvom man er rigtig gode veninder. Også selvom man har været gift i et par år. Også selvom man egentlig bare kender hinanden fra weekendens fodboldkampe. Der vil være noget at komme efter. Men der skabes mest wow-effekt mellem to fremmede.

– Man må gerne kalde det speed-dating … for venner. Vi er ikke ude efter at få bryllupsklokker til at ringe. Men der sker jo ikke noget ved, at man lærer et andet menneske at kende, som man ellers ikke ville have mødt. Måske fra et andet segment af samfundet. Det ville være fantastisk, hvis det skete.

På hver eneste bord ses spørgsmålene. Deltagerne skiftedes til at besvare dem.

– Vi får trænet den sociale sixpack. Her i Danmark er vi opmærksomme på, at vi skal være fysisk fit, men i virkeligheden skal vi ikke kun i fitnesscentret – vi skal også i flinkhedscentret. Der sker nemlig enormt meget godt, når vi nærmer os hinanden. I Danmark er det vores secret sauce. Det er det, der har drevet vores samfund så langt. Vi skal viderebearbejde den muskulatur. Ronaldo og Messi træner jo også hver eneste dag for at være verdens bedste. Skal vi være verdens bedste til at være mennesker og til at være sociale, bliver vi nødt til at træne de muskler. Det er det, BFF handler om. Det er en af træningsøvelserne for at få en social sixpack.

EN RÆKKE AF DELTAGERNE:

IMG_2408IMG_2406IMG_2415IMG_2422 IMG_2426IMG_2430

Ligesom det var tilfældet, da vi prøvede eksperimentet i København – og faktisk også, da vi havde en afart af det med på Roskilde Festival – mødte en masse fantastiske mennesker op for at prøve eksperimentet. De mødte op og beviste, at det giver mening, at vi mennesker træder hinanden nærmere. Lige dertil, hvor vi akkurat ikke træder hinanden over fødderne.

I Aarhus denne tirsdag morgen kunne vi se i ansigterne på deltagerne, at de virkelig tog noget med sig videre – om det så var videre på job, over på skolen eller noget tredje. De havde knyttet bånd over en kop kaffe.

I hele uge 43 afprøver vi tips og tricks fra FUCKING FLINK DIG SELV. Følg med de kommende dage, hvor vi først slår vejen forbi Odense og siden København på fredag. Du kan også holde øje med, hvordan vores Team Danmark klarer deres udfordringer i ugens løb – og du kan også prøve dem selv.

Læg en Fucking Flink besked

comments