Miraklernes tid er ikke ovre


Man kunne ellers godt tro det. For vi har svært ved at predicte, at mirakler vil indtræffe i vores liv. Og allervigtigst er ‘mirakel’ så stort og vægtigt et ord, at vi kløjes i det, når vi tager det i munden.

Nu ved jeg ikke med dig. Men for mig ville det være en skam, hvis vi gik i en bue om de ting, vi ser på med en knivspids (forventelig) ærefrygt. Fint nok, at man skal tage tilløb for at bide til bolle med dén slags størrelser. Men helt undgå dem? Det er at gøre sit liv fattigt og kun opgøre det i helt målbare og forudsigelige data points, som et hverdagspræget, overskyet og leverpostej-farvet liv byder på.

Det er her, jeg har lyst til at banke i bordet. Og gentage: Miraklernes tid ikke er ovre. Måske er vi bare udfordret på at bemærke dem. For de opstår hele tiden. Skal man mindes om det, tåler Dan Turélls digt Jeg holder af hverdagen en genlæsning:

Jeg holder af hverdagen

Mest af alt holder jeg af hverdagen
Den langsomme opvågnen til den kendte udsigt
der alligevel ikke er helt så kendt
Familiens på en gang fortrolige og efter søvnens fjernhed fremmede ansigter

Morgenkyssene
Postens smæld i entréen
Kaffelugten
Den rituelle vandring til købmanden om hjørnet efter mælk, cigaretter, aviser –
Jeg holder af hverdagen
Selv gennem alle dens irritationer
Bussen der skramler udenfor på gaden
Telefonen der uafladelig forstyrrer det smukkeste, blankeste stillestående ingenting i mit akvarium
Fuglene der pipper fra deres bur
Den gamle nabo der ser forbi
Ungen der skal hentes i børnehaven netop som man er kommet i gang
Den konstante indkøbsliste i jakkelommen
med sine faste krav om kød, kartofler, kaffe og kiks
Den lille hurtige på den lokale
når vil alle sammen mødes med indkøbsposer og tørrer sved af panderne –
Jeg holder af hverdagen
Dagsordenen
Også den biologiske
De uundgåelige procedurer i badet og på toilettet
Den obligatoriske barbermaskine
De breve der skal skrives
Huslejeopkrævningen
Afstemningen af checkheftet
Opvasken
Erkendelsen af at være udgået for bleer eller tape –
Jeg holder af hverdagen
Ikke i modsætning til fest og farver, tjald og balfaldera
Det skal til
med alle sine efterladte slagger
Så meget usagt og tilnærmelsesvist
vævende og hængende i luften bagefter
Som en art psykiske tømmermænd
Kun hverdagens morgenkaffe kan kurere –
Fint nok med fester! Al plads for euforien!
Lad de tusinde perler boble!
Men hvilken lykke så bagefter at lægge sig
i hvilens og hverdagens seng
til den kendte og alligevel ikke så kendte samme udsigt

Jeg holder af hverdagen
Jeg er vild med den
Hold da helt ferie hvor jeg holder af hverdagen
Jeg holder stinkende meget af hverdagen

Se lige, hvor mange mirakler, Turéll opregner. Bare i hans hverdag. Og dén er jo altså ikke så anderledes fra din og min. Bleer og tape. Jeps: Faktisk har vi alle cirka den slags hverdage. Midt i hvilke at miraklerne altså opstår. Hvis vi åbner os for dem. Gør os spilbare for dem, som fodboldtræneren på sidelinjen råber ind på banen til os.

Men tilbage til miraklerne. Findes de? Oplever du dem? For et par dagen siden skrev jeg noget ud om højdepunktoplevelser. Altså mirakler. Samme dag tikkede en besked ind fra en ven, Kenneth. Han skrev til mig:

Er vild med at du har fokus på det. Betyder mirakler ikke noget med “det man forundres over” – dvs. mirakler er måske ikke noget “vildt” der pludselig sker – det er nærmere noget vildt der hele tiden har været der, som man lægger mærke til – fordi man er sådan en der lægger mærke til ting. Mirakelbevidsthed – er det et ord? 😉 Det kunne det godt være.

Jeg er vild med sådan en besked. Den er i sig selv et lille mirakel i inboxen. For slår man op, hvad mirakel betyder (sådan som Kenneth legende begynder at gøre), finder man det her:

mirakel, af latin miraculum ‘hvad der er genstand for undren’, af mirari ‘undre sig’

Ser man nærmere på betydninger, kommer disse frem:

1. begivenhed eller hændelse som kan tilskrives en guddommelig magt eller overnaturlige kræfter

2. usædvanlig eller vidunderlig begivenhed eller hændelse der kommer som en overraskelse eller indtræffer mod forventning
• bruges fx i forbindelse med et lykkeligt udfald af en meget kritisk eller tilsyneladende håbløs situation

3. nyfødt barn; barn (eller voksen) med særlige evner, se også unikum el. vidunderbarn

Lad os holde døren åben for alle og undgå at indskrive begrebet under nogen religion. Altså springe ordbogens 1. betydning over og gå videre til nr. 2: usædvanlig eller vidunderlig begivenhed eller hændelse der kommer som en overraskelse eller indtræffer mod forventning. Og, kan man altså tilføje, som får én til at undre sig.

Tænker du over den slags begivenheder? Kan du komme i tanker om, hvornår du sidst har oplevet én? Og måske allervigtigst: Når den slags situation sker, gør du dig så spilbar for den, så du med fuld opmærksomhed kan tage den ind i IMAX-format?

Bruger jeg mig selv som forsøgsperson, må jeg sige: Nixen bixen. Jeg er nemlig optaget af alt muligt andet. Og jeg skal videre til sytten andre ting. Derfor suser øjeblikket forbi mig som en mørkegrå BMW på Ring 4.

Men kunne vi blive mere bevidste om de mirakler, der er opstået – og opstår – i vores liv? Kunne vi, som Kenneth skriver, få mirakelbevidsthed?

Bruger jeg igen mig selv som forsøgsperson, må jeg sige: Jeps.

I tre år har jeg haft leverpostej-briller på. Det gjorde mig ikke godt. Jeg gik på indkøb efter undre-brillerne, men kunne ikke købe dem i samlet form hos optikeren. Jeg måtte DIY-samle dem af en enkelt indsigt ude fra den ene fløj og nogle andre sandheder fra et andet hjørne. Og med tape sætte det hele sammen som når onklens briller er knækket og han nødtørftigt har sat dem sammen med gaffa.

Det ser jo ikke så fancy ud. Men verden, skulle jeg hilse at sige, ser brandgodt ud igennem den slags briller. Den er faktisk fyldt med mirakler. Og jeg er gået hen og blevet helt mirakelbevidst.

Har du lyst til at finde miraklerne i dit liv og blive det, som min ven Kenneth kalder mirakelbevidst? Så se nærmere på den 1-dags ÅRHSOME-workshop, jeg holder i november. Se mere i linket her:

https://billetto.dk/e/arhsome-billetter-384793

Jeg siger ikke, at workshoppen er et mirakel. Men jeg lover, at den åbner dine øjne for dem.

Miraklerne, altså.

God dag (fuld af mirakler) derude!

(: Lars AP