F***ING FLINKE DANSKERE


Skærmbillede 2014-06-06 kl. 15.12.24

 Hey du, har du talt med en turist i dag? Ellers skynd dig ud at gøre det. Det gør din egen dag bedre. Og så bidrager det med overskud på vores fælles økonomiske bundlinje. 

Vi danskerne er førende indenfor innovation, bæredygtighed, det nordiske køkken, design og mode. Vi får skyhøje anmeldelser i internationale magasiner og København kåres som en af de hippeste metropoler i verden. Og så er vi det lykkeligste folk i verden. Sådan!

Alligevel oplever vi, at tilfredsheden blandt turister og andre besøgende ikke altid er i top. Og at vores turismeindtægter taber terræn i forhold til vores naboers. Danmark har hverken Eiffeltårnet, Peterskirken, store bjerge eller seks måneders varme. Men til gengæld er vi 5,5 millioner danskere, der kan noget helt specielt med at dyrke fælleskaber og skåle med hinanden på kryds og tværs af alle samfundslag. Det ved vi godt selv. Og vi nyder godt af det i vores hverdag. Men måske er vi ikke så gode til at vise det overfor de tusindvis af mennesker, der hvert år besøger os som turister og gæster. Mærker de overhovedet, hvor gode vi er til at skabe sociale bånd og samhørighed? Ikke rigtig, vel?

Hey stranger!
Vi danskere færdes blandt hinanden med det, forskere kalder en negativ høflighedskultur. Vi påtvinger ikke vores selskab til folk, vi ikke kender, tilbyder ikke hjælp uden at blive spurgt, og sætter os for Guds skyld ikke ved siden af en fremmed i bussen. Selvfølgelig er vi ikke det eneste folk, der kender til frygten for kontakt med fremmede. Men vi har udviklet os til at være rigtig gode til at undgå fremmede. Det er dumt! Videnskabelige undersøgelser viser, at vi mennesker bliver markant gladere af at være i kontakt med mennesker, vi ikke kender, og at vi vurderer oplevelser langt højere, når vi har social kontakt med fremmede. Dette har de to forskere Nicholas Epley og Juliana Schroeder påvist i en undersøgelse, hvor de bad en gruppe togpassagerer i Chicago om at starte en samtale med den fremmede person, der satte sig ved siden af dem. En anden gruppe blev samtidig bedt om at holde sig for sig selv. Og nu kommer det. For til de flestes overraskelse viste det sig, at hovedparten af deltagerne, der pludselig oplevede sig selv tale om vejr, ferieplaner og skolesystem med vildt fremmede, faktisk bedømte togturen betydelig bedre end dem, der havde fået besked på at holde sig for sig selv. Dette gælder for såvel intro- som ekstroverte personer. Med en ganske enkel social intervention blev oplevelsen af togturen altså markant forbedret.

Men hvad så med de mennesker, der pludselig og helt uforskyldt blev genstand for den snakkesalige sidemand? De fleste vil nok opfatte det som et mareridt pludselig at blive fanget i en strøm af smalltalk. Så hvordan var deres oplevelse? Da Epley og Schroeder fortsatte deres forsøg i et venteværelse, hvor nye mennesker fik til opgave at starte samtaler med fremmede, viste det sig at parterne – fremfor at føle sig forulempet – begge efterfølgende meldte positivt tilbage: De blev både gladere af afbrydelsen, og den fik dem til at se på ventetiden med mere positive briller.

Nicholas Epley og Juliana Schroeder er ikke de eneste forskere, der påviser at social kontakt – som samtale, smil eller bare et blik – gør en forskel. Andre forskere har påvist, at bare det, at man smiler til baristaen på cafeen, eller skaber øjenkontakt med fremmede, man går forbi, gør en signifikant forskel.

Hmmm. Skal der virkelig så lidt til? En enkelt samtale, et blik eller et smil – og bum: Pludselig er verden lyserød? Og hvis dette gælder for en togtur med det offentlige, hvordan vil det så virke på gæster og turister, der besøger Danmark? Hvis 5,5 millioner fucking flinke danskere – i lufthavnen, på busser, ved strandkiosken og på Strøget – er klar til at snakke med folk fra hele verden. Vi vil helt sikkert få ny viden om verden omkring os, træne vores rustne skoletysk og så vil vi oven i købet selv blive gladere. Og vores gæster – og alle turister – vil uanset vejr og prisniveau elske både Danmark og danskere meget højere.

Og vi går selvfølgelig selv forrest.

Fucking Flink lancerer derfor kampagnen #fuckingfriendlydanes, hvor vi i løbet af sommeren  tager initiativ til at byde turister og andre besøgende velkommen til Danmark. Vi hænger samtalestartere op i hele landet til både danskere og turister. Og d. 26. juni afholder vi verdens flinkeste tag-selv-bord et hemmeligt sted i København. Vi håber du vil være med til at hjælpe os med at gøre det til en fed begivenhed!

Verdens flinkeste tag-selv-bord

Den 26. juni arrangerer vi Verdens flinkeste tag-selv-bord et hemmeligt sted i København. Vi inviterer 10 vidt forskellige danskere – blandt andet en politiker, en hjemløs og en komiker. Dertil 10 turister fra vidt forskellige lande og baggrunde – en forretningsrejsende, en kunstner og en enlig japaner. Vi inviterer vores 168.000 facebook-følgere til at være medskabere af begivenheden, ved at invitere jer alle til at bidrage med souvenirs, underholdning, mad og drikke. Jo flere vi er, jo federe bliver det!

Samtalestartere

Vi har gjort det lettere for jer ved at lave en samtalestarter som vi hænger op i hele landet til både danskere og turister. Vi håber at I vil være med til at printe dem ud og hænge dem op i jeres neighbourhood, i opgangen, i det lokale supermarked, café-toilettet eller hvor du synes det er sjovt.

Vi samarbejder foreløbig med bl.a. HORESTA, Copenhagen Post, uKirke, Vesterbro Bladet, Kost, Madsvinet og Mikkeller

Skærmbillede 2014-06-06 kl. 15.22.51

 

Læg en Fucking Flink besked

comments